zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето е смъртоносен навик особено за хората над 50Лекарите имат най-голяма роля за отказване на цигарите, твърдят експерти.

25 март 2006, здраве.bg

Според данни от изследването на норвежки учени от Университета в Осло пушенето удвоява риска от смърт при мъжете и жените от 40 до 70 години. На тази възраст умират само 9% от от жените-непушачки срещу 26% от жените, пристрастени към цигарите. За мъжете този показател още по-ясно изразен - съответно 14% и 41%.
Пушенето съкращава живота на жените средно с 1,4 години , а на мъжете – с 2,7.
Интересно е, че ако пушачът се откаже от цигарите до 35-40 годишна възраст, той живее почти толкова, колкото човек, който никога не е пушил.
Въпреки че пушенето е най-разпространеният доказано вреден навик, хората много трудно се разделят с него - почти ¾ от пушачите искат да се откажат от него и всяка година ежегодно половината от тях се опитват да направят това, но малцина успяват.
Норвежките изследователи смятат, че съветите на лекаря могат да бъдат най-силният аргумент, за да се каже “сбогом” на цигарите.
Според данни на Agency for Healthcare Research and Quality обаче само на половината от пушачите са проведени медицински изследвания и само 63,6% от тях са получили съвет да откажат пушенето.
Специалистите смятат, че спрямо лекарите, които не съветват своите пациенти да откажат пушенето, трябва да бъдат вземани драстични мерки, достигащи до отнемане на правото на медицинска практика.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.