zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да остаряваме бавно: гени, хормони или свободни радикали



Как да остаряваме бавно: гени, хормони или свободни радикали

здраве.bg

... нивото на антиоксидантите в организма решаващо значение има и начинът и качеството на хранене – известен факт е, че възрастните хора като правило се хранят по-лошо. Това увеличава нивото на свободните радикали в клетката – медицината вече е доказала, че то е високо при редица заболявания, характерни най-вече за възрастното население – рак, сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зрението, Паркинсон.

Известно е също, че свободните радикали буквално атакуват колагена и еластина – вещества в свързащата тъкан, които подържат кожата ни влажна и еластична.

Хормоналната теория. Тя се основава на заболявания като мено- и андропауза, остеопороза, на различните сърдечно-съдови заболявания – все състояния на организма, които се “отключват” и от по-малкото производство на хормони, започващо още от 30-те ни години и намаляващо непрекъснато.

Хормоните като естроген, прогестерон, тестостерон, хормонът на растежа и т.н. също помагат на човек да запази жизнеността си, либидото и най-общо - желанието си за живот.
Според изследване на учени от Университета в Хюстън, ръководено от д-р Ричард Леконд (Richard LeConde) запазването и възстановяването на хормоналните нива при 60-годишните хора към равнището, характерно за 20-30-годишните, предпазва организма от много, характерни за напредналата възраст заболявания.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.