zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да остаряваме бавно: гени, хормони или свободни радикали



Как да остаряваме бавно: гени, хормони или свободни радикали

здраве.bg

В голямо изследване, наречено условно “Правилното остаряване” (Successful Aging), финансирано от фондацията John D. and Catherine T. MacArthur, изследователи са изчислили, че гените предопределят около 30% от процеса на остаряване, докато 70% от процеса се “контролира” от начина на живот.

“Постиженията на медицината по присаждане на органи в скоро време ще направи живота до 100 г. нещо обичайно”, твърди д-р Роналд Клац (Ronald Klatz) от Academy of Anti-Aging Medicine. “Всеки от нас, които сме живи днес, има шанс не само да доживее до 100 г., но и да запази своята пълноценност като личност”, твърди Клац и подчертава своята готовност да влезе в научен спор с все още скептично настроената към това традиционна медицина.

Защо остаряваме

Нека приемем, че един човек на 45 г. изглежда като че е на 37. Дотук добре, но въпреки това той: 1. Всъщност е на 45; 2. Продължава да остарява.

Защо? Множеството теории биха дали различно обяснение, но най-популярните и широко приемани от науката са най-вече три:

Генетичната теория. Според нея във всеки човек е заложен “генетичен часовник”. Учените приемат, че в един момент той ще “спре”, но не могат да определят кога. Те са установили тенденциите децата на дълголетниците също да живеят по-дълго от средното по статистика, както и жените да надживяват мъжете. От друга страна генните инженери все по-често се “сблъскват” с гени, които, оказва се, могат да ускорят или забавят процеса на остаряване.

Теорията за свободните радикали. Свободните радикали – остатъчен продукт на всекидневните химични реакции в човешкия организъм, обикновено се неутрализират от антиоксидантите (например витамините С и Е) преди да са увредили клетките в значителна степен.

“С напредването на възрастта обаче нашето тяло губи част от възможностите си да произвежда ензими, които да подържат нормално нивото на антиоксидантите”, твърди един от защитниците на теорията проф. Джефри Блумбърг (Jeffrey Blumberg) от Tufts University.

За...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.