zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При остра болка в гърба движението е полезноПри остра болка в гърба движението е полезно

Учени отхвърлиха правилото, че при остеохондроза е необходима почивка и обездвижване.

здраве.bg

Смята се, че когато ни заболи гърба е най-добре да лежим, като се омотаем с вълнена завивка или си поставим електрическа възглавница.

Финландските изследователи от Университета на Хелзинки обаче са доказали, че за болните от остеохондроза най-доброто тонизиращо средство е нормалната физическа активност.

Учените са установили, че най-добре се чувстват болните, които се продължават обичайните си занимания, доколкото това им позволява болката, като това разбира се не изключва приемането на обезболяващи и противовъзпалителни преперати.

Тези пациенти по-бързо възстановявали своята работоспособност, а продължителността и силата на болката са били по-малки отколкото на онези, които са лежали в леглото или са правили специално разработени упражнения.

Тези изводи са направени след наблюдения на възстановяване на подвижността и трудоспособността на две групи пациенти. Едната група е спазвала общоприетите правила, т.е. пълен покой, а другата - обичайния двигателен режим плюс нестероидни противовъзпалителни препарати в качеството на обезболяващи, ако такива са им били предписани.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.