zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът може да се окаже животоспасяващ за някои жени



Това твърдят резултатите от две нови проучвания.

здраве.bg

Едното от проучванията показва, че аспиринът може значително да намали смъртността при жените в менопауза, които имат заболяване на сърцето.

Второто изследване изтъква, че аспиринът може доста да намали риска от удар при жените, въпреки че, изглежда, няма същия ефект върху мъжете.

Първото изследване включва 9 000 жени с установено сърдечно заболяване на възраст от 50 до 79 г. Близо половината са взимали аспирин. За период от шест и половина години, жените, вземали аспирин, са намалили вероятността от смърт по каквато и да е причина със 17% и с 25% - вероятността от смърт в следствие на сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с тези, които не са приемали аспирин. Тези резултати обаче може да не са приложими за по-млади жени, тъй като са изследвани само жени в менопауза.

За второто изследване са анализирани данни от 6 различни проучвания върху двата пола, а броят на наблюдаваните жени е бил 51 000 от общо 95 000. Сред тях употребата на аспирин е асоциирана със 17-процентно намаляване на риска от удар. Също така при жените, вземащи аспирин, вероятността от исхемичен удар, който е по-разпространения тип удар, е с 24% по-малка в сравнение с тези, които не са вземали лекарството.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.