zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето



Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето

Дерматологът д-р Евгени Христозов с практични съвети за лятната отпуска.

11 юли 2013, здраве.bg

... на хронологичното (обусловено от възрастта) и предизвиканото от ултравиолетовите лъчи стареене на кожата стоят механизми, основани на въздействието на молекули, познати като свободни радикали, върху генетичния материал и останалите структури на клетките в нашия организъм. Екстрактът от растителни стволови клетки на грозде е източник на мощни антиоксиданти, които блокират това въздействие. По този начин те забавят както хронологичното, така и предизвиканото от UV-лъчите стареене на кожата. Добре е да се знае, че някои сортове грозде са значително по-богати на антиоксиданти от други.

- Нека завършим с практически препоръки. Кои са факторите, които правят слънцето по-опасно за кожата и за какво трябва да внимаваме?

- Да започнем с това, че фотозащитните кремове не осигуряват абсолютна протекция. Нека хората не забравят и защитното облекло – шапки, очила, фотопротективни тъкани. Вече съществуват и добавки към праховете за пране, които подобряват предпазващите свойства на дрехите.
Ако трябва да говорим за факторите, които правят слънцето по-опасно за кожата, трябва да споменем сезона, географската ширина, надморската височина, наличието на отразяващи повърхности (вода, пясък, сняг, лед) и други. Един практичен съвет е хората да се ориентират по така нареченият (UV-index). Този индекс се публикува в сайтовете за метеорологични прогнози и е валиден за конкретното място и конкретните метереологични условия. Колкото по-висок е този фактор, толкова по-застрашена е кожата ни при престой на открито.

Д-р Евгени Христозов е специалист-дерматолог, основател на дерматологичен център. Член на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член е на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ).

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.