zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето



Какво не знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинено от слънцето

Дерматологът д-р Евгени Христозов с практични съвети за лятната отпуска.

11 юли 2013, здраве.bg

За лазерната епилация се говори и пише все повече през последните години. Красивата добре изглеждаща кожа е мечтана цел за всяка жена. Слънцето от друга страна, и то независимо от сезона, е сред основните фактори, състаряващи кожата. От тази гледна точка лятото често е критичен сезон – защото по-често и за по-дълго сме изложени директно на вредното влияние на ултравиолетовите (UV) лъчи.

Какво е добре да знаем за лазерната епилация и стареенето на кожата, причинявано от слънцето – това е темата, по която разговаряме с Д-р Евгени Христозов, специалист-дерматолог.

- Интересен е фактът, че Вие сте първият дерматолог, който въвежда лазерната епилация в България. Как се разви този отрасъл от естетичната дерматология през годините?

- Да, това се случи през вече доста далечната 1999 г. Методиката беше нова, революционна, и се наложи да проведем активна информационна рекламна кампания, за да популяризираме метода. За съжаление този отрасъл се разви прекалено бързо, като много от дерматологичните и козметични центрове направиха грешката да инвестират само в апаратура, но не и в квалификация. След това на пазара се появиха и евтините козметични устройства, рекламирани подвеждащо като медицински. Всичко това доведе до вълна от неуспешни процедури и/или странични действия и, разбира се, разочарование у потребителите.

- Какви са предимствата на този тип процедури в сравнение с традиционните методи за епилация?

- Предимствата са много, но основното е, че при правилно проведени процедури проблемът се решава окончателно. Ние имаме много пациенти, които са приключили с епилацията преди 10-12 години и нямат окосмяване в областите, където сме работили. Разбира се, при пациенти с хормонални проблеми и окосмяване по лицето, ефектът е по-слаб и са необходими повече от стандартните 4-8 процедури, за да се постигне ефекта.

- Кои са новостите на този етап?

- През 1998 година, когато официално започна използването на лазерната и година по-късно и на IPL...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.