zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно



Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно

Лечението чрез музика набира бързо скорост и популярност и нерядко вече е част от комплексното лечение.

30 май 2013, здраве.bg

... на някакъв инструмент. Пеенето показва особено добри резултати при децата – освен всичко стимулира развитието на дихателната система. То дава добри резултати и при отказване на цигарите, при бронхиална астма.

Най-мощно влияние върху организма ни оказва музиката от струнни и клавишно-ударни инструменти – тялото буквално започва да вибрира в унисон.

За съжаление музикалната терапия все още е недостъпна за мнозина – нейното приложение при лечението на различни болести тепърва набира популярност. Към момента по-често е нейното прилагане с цел подобряване настроението на пациенти. Данните сочат, че това е съчетано с по-добро функциониране на жизнено важни вътрешни органи, спадане на високото кръвно налягане, намаляване и дори блокиране на болковите симптоми.

Музиката и антиейджинг ефекта

На музиката се приписват и подмладяващи свойства. Макар като цяло това все още да е неизследвана територия, ясно е, че тя влияе на хормоналните нива и подобрява кръвообращението – процеси, които имат отношение към по-бавното стареене на клетките. В момента се разработват и тестват терапевтични системи, които да въздействат не само чрез музика през слушалките, но и чрез специални мембрани, поставени на проблемни зони по кожата и напоени с козметични вещества. Концепцията е, че акустичните и вторични електромагнитни вълни проникват в кожата и стимулират процеса на регенерация.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.