zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно



Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно

Лечението чрез музика набира бързо скорост и популярност и нерядко вече е част от комплексното лечение.

30 май 2013, здраве.bg

Музиката не е само вид изкуство, но, както все повече се доказва напоследък, и отлично средство при лечението на редица заболявания. Затова и в някои страни вече има дипломирани и сертифицирани музикални терапевти, които вместо (или успоредно лечението с) антибиотици ще ви предпишат например да слушате валсове на Щраус или сонати на Бетовен.

Музиката – емоции в единен ритъм

Ясно е, че музиката влияе на настроението ни, предава емоции. Но по какъв начин може да въздейства на здравето ни? Тялото ни е един идеално настроен организъм, в който всеки орган работи със свой ритъм, създава определени биоритми. Достатъчно е едно „колелце” в него да не функционира както трябва и цялото равновесия се нарушава.

Музиката от своя страна представлява хармонична последователност от различно темпо и ритми, съединени в определена тоналност – на практика своеобразен камертон.

Акустичните вълни, комбинирани в музикална структура, влияят като на психоемоционалната, духовна страна на човека, така и непосредствено на повърхността на тялото и вътрешните органи.

Оздравителният музикален ефект се основава също така на неврохимичните реакции, които активизират съответни зони на главния мозък за изпълнението на една или друга дейност. Така музиката стимулира не само централната нервна система, но и други жизнено важни физиологични системи: сърцето, дишането, мускулите, храносмилането.

Музикалните лекарства

Много болести се предизвикват (поне отчасти) от стрес, нарушения в съня, храненето. За такива случаи специалистите разполагат с арсенал от различни средства и програми – антинервозни, антидепресивни, антистресови.Има музикални подборки, облекчаващи симптомите на заболявания на храносмилателния тракт, сърдечносъдовата система (например вегетативно-съдова дистония, високо кръвно). По време на любопитен експеримент, проведен в клиника в Мюнхен, успоредно с лекарствата на хора, страдащи от храносмилателни разстройства всеки ден били пускани произведения на Моцарт...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.