zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно



Музикалната терапия – лечение и удоволствие в едно

Лечението чрез музика набира бързо скорост и популярност и нерядко вече е част от комплексното лечение.

30 май 2013, здраве.bg

... и Бетовен. В повечето случаи това довело до значително подорбяване на болните с язва и по-бързо възстановяване.

Музикалните терапевти разполагат с поредица от профилактични програми. Така например има терапевтичен курс за работен офис екип, курс за хора, занимаващи се с тежък и монотонен физически труд. Разработени са и специални програми за пациентите на стоматологични кабинети, за центрове по рехабилитация. Разработват се курсове по т.нар. вокалотерапия при лечение на заболявания на белите дробове и сърцето, невротични разстройства (включително заекване и др.). Някои специалисти вече организират специализирани курсове по музикална терапия както за пациенти, така и за хора, които искат да усвоят основите на лечението чрез музика.

Как да изберем стила музика при различни здравни проблеми?

Всеки случай има свои особености. Но всички специалисти са единодушни, че най-добре въздейства класическата музика в различните й жанрове.

Разбира се, всяка самодейност е нежелателна. Само обучен специалист може да направи правилния подбор. Музикалните програми трябва да притежават сертификат за съответствие. Освен това музикалното лечение никога не се прилага самостоятелно, а е част от цялостното лечение на пациента – с лекарства и всичко друго, което лекарите са преценили за необходимо.

Да сме просто слушатели невинаги е достатъчно

Има две основни групи музикотерапия: рецептивна и активна. Първата се счита за пасивна – пациентът просто слуша музиката, която му е предписана. Терапията е индивидуална, т.е. всеки трябва да се подложи на въздействието на музиката в отделна стая. Събирането на няколко пациенти на едно място или посещение на музика на живо няма същия ефект, а страничните дразнители могат дори да я направят вредна. Затова препоръката е човек да слуша отделен в самостоятелно помещение, най-добре със слушалки. А самият запис трябва да е с достатъчно високо качество.

При активната форма на музикотерапия пациентът пее или свири...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.