zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да комбинираме храните успешно и полезно



Как да комбинираме храните успешно и полезно

Разнообразието от храни във всяко хранене, а не разделното им приемане, е определящо за полезната за здравето диета.

Трябва ли наистина да се храним разделно или някой се опитва да ни убеди кое е модерно, а не кое е от полза.

27 май 2013, здраве.bg

Напоследък т. нар. „теория за съчетаването на храните” става все по-популярна. Според нея протеините и въглехидратите не трябва да се консумират заедно, а плодовете трябва да се ядат отделно. И това е не само полезно за здравето ни, но и ще ни помогне да отслабнем.

Тази теория за съчетаването на храните обаче не е нещо ново и, ако наистина работеше, през последните 30 години хората щяха да са успели да свалят много килограми като просто ядат въглехидратите на едно хранене, а протеините – на друго, днес всички щяхме да се храним разделно и никой нямаше да страда от затлъстяване.

Една от причините, поради които е на практика невъзможно ефективното прилагане на теорията за съчетаването на храните, е, че повечето храни представляват комбинация от т.нар. макронутриенти - протеини, въглехидрати и мазнини. Изключенията от това правило са захарта, която е чист въглехидрат, маслата и маста, които са чисти мазнини, и яйчните белтъци, които са 100% протеини и вода. Всяка друга храна е смес от протеини, въглехидрати и мазнини.

Човекът е еволюирал като всеядно същество. Физиологично сме се развили така, че да ядем смес от растителни и животински храни и храносмилателната ни система се е адаптирала към всичко - от протеини до неразтворими диетични фибри. Ако бяхме растителноядни, нямаше да сме в състояние да храносмиламе месо и други протеинови храни от животински произход. Обратното - ако бяхме месоядни, щяхме да се затрудняваме с храносмилането на растителни продукти.

Привържениците на високопротеиновите диети твърдят, че човешкият храносмилателен тракт е по-сходен с храносмилателния тракт на лъва, отколкото с този на агнето. Но, например дебелото черво на човека съдържа милиони полезни микроорганизми, които храносмилат богатите на фибри въглехидрати и произвеждат късоверижни мастни киселини, витамините К и В – все ключови...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.