zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта и наднорменото тегло: доказателствата се трупатЗахарта и наднорменото тегло: доказателствата се трупат

До 10% от дневните калории трябва да са от захари, смятат учени. В това количество обаче не влиза плодовата захар!.

19 февруари 2013, здраве.bg

... По време на изследванията, които продължавали до 8 месеца, средното количество, с което хората ограничили теглото си, било около килограм. Съответно участниците, които повишили приема си на захар през същия период повишили теглото си с почти същото количество.

Според учените е логичен изводът, че в дългосрочен план отслабването или напълняването могат да бъдат констатирани в по-значими цифри. От проведения обзор екипът установил, че колкото по-дългосрочно е било изследването, толкова по-значителни са били резултатите, свързани с отслабването.

Любопитно е, че връзката между приема на захар и теглото не била толкова изразена в изследванията, включвали деца. Причината за това, според специалистите, е вероятно във факта, че децата не следват диетичните съвети, които им се дават.

Разбира се, производителите на храни и напитки, съдържащи „свободна” захар, се опитват да оборят твърденията на учените и СЗО. Например Американската захарна асоциация публикува своето мнение, че цялостното проучване е „класически пример за погрешно представена наука”.

От Американската асоциация по напитките имат още по-обстойно възражение - според тях „изследването потвърждава, че калориите са безспорно важни, когато става дума за отслабването, но не конкретно калориите от захарите, защото, както споменават авторите, когато калориите от „свободна” захар били заменени с калории от други въглехидрати, нямало промяна в теглото. Резултатите не биха били такива, ако захарите имаха уникален ефект върху натрупването на килограми или отслабването.”

Според резултатите на учените, захарта повишава телесното тегло най-вече защото стимулира преяждането. Това твърди д-р Уолтър Уилет от Факултета по обществено здраве в Харвард – автор на уводната статия към обзорното проучване и подчертава, че все пак много от въпросите, свързани с теглото и захарта...

 
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.