zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?



Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?

ДНК не е даденост и може да се променя не само от външни фактори, но и от нас самите, гласят някои от модерните научни схващания.

6 февруари 2013, здраве.bg

... показала ниска степен на кохеренция и не успяла да промени съзнателно структурата на предоставената им ДНК.

Балансирана диета - от квантови хранителни вещества

Много хора чувстват, че това, което са или което могат да бъдат, е в състояние да се повлияе от мислите, чувствата и намеренията им. Но тук остава въпросът с негативните емоции. Според изследователите в института HeartMath, когато преживяваме негативни емоции, например гняв, тревожност, омраза, ненавист, или постоянно сме обсебени от негативни мисли като „Мразя работата си”, „Не харесвам това и това”, „Този пък за кой се мисли?”, преживяваме стрес и като резултат запасите ни от енергия се пренасочват.

Емоционалният стрес кара част от енергийния резерв, който иначе би поддържал, възстановявал и поправял биологичните системи в организма, да се изразходва, а друга част да се насочва към неутрализирането на имунните и хормоналните последствия, които произтичат от негативните мисли и чувства.

За сравнение, когато съзнателно активираме кохерентната сила на сърцето си с искрено чувство на любов, грижа и благодарност, позволяваме на енергията на сърцето да работи в наша полза и да възстановява енергийния резерв.

Съзнателният избор да се фокусираме върху позитивното чувство над негативното кара вътрешните системи буквално да се презареждат - да се обновяват психически, физически и емоционално.

Колкото повече прилагаме този метод, толкова по-добре ще се справяме със стреса за в бъдеще. Позитивните чувства подсилват енергийните системи и тялото на клетъчно ниво. В HeartMath наричат тези искрени позитивни емоции „квантови хранителни вещества”.

По-просто обяснена, тази теория твърди, че, когато имаме лош ден или преминаваме през тежък период - болест на близък човек или финансови проблеми - можем всъщност да се погрижим за тялото си – чак до клетъчното ниво (а може би и до ДНК ниво) – като превключим в състояние на позитивна кохерентност и се фокусираме съзнателно върху позитивни емоции и мисли.

Теория...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.