zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?



Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?

ДНК не е даденост и може да се променя не само от външни фактори, но и от нас самите, гласят някои от модерните научни схващания.

6 февруари 2013, здраве.bg

Дали гените (ДНК) се контролират само от природата, респективно от еволюцията, или промените в тях зависят и от нас самите? Този въпрос занимава специалистите още откакто науката открива съществуването на ДНК и опознава нейната структура. В Института HeartMath този въпрос се проучва вече повече от десетилетие. За да разберем обаче накъде точно е насочена работата на учените там, трябва първо да се запознаем с особеностите около ДНК.

ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) в ядрото на клетките ни съдържа в себе си подробния план за развитието на тялото ни и инструкции какви ще станем. Например, може да накара очите ни да се превърнат от сини при раждането в светлокафяви по-късно в живота, да определи че от 50-сантиметрово бебе ще се превърнем в човек с височина 178 см, както и да насочва множество други промени в тялото в продължение на живота ни.

Преди учените смятаха, че тази ДНК, с която сме родени, е единственият и решаващ фактор за това кои сме и какви ще станем. Но с течение на времето изследванията откриха, че т.нар. стриктен генетичен детерминизъм е теория с много недостатъци. Поради тази причина се роди нова вълнуваща сфера на проучвания, наречена епигенетика.

ДНК: Епигенетиката и отвъд нея

Сферата на изследванията в епигенетиката проучва как развитието, функционирането и еволюцията на биологичните системи се повлиява от различни сили извън нашата ДНК – включително вътреклетъчни, енергийни влияния и такива от фактори на околната среда. Вече над 50 години повечето учени са единодушни: епигенетичното влияние е от изключителна важност за човешкото развитие.

„Епи” (гръцката дума за „освен”) се комбинира с термина „генетика”, за да става ясно, че този клон на науката се занимава с „нещо повече от генетика”. Това „нещо повече” най-често се определя от околната среда. Което, разбира се, означава, че генетичният ни код и околната среда, в която се развиваме, заедно определят какви сме.

Разликата между генетичния детерминизъм и различните епигенетични...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.