zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Основите на балансираната диетаОсновите на балансираната диета

Балансираното хранене е приоритет, който, за съжаление, много от нас пренебрегват.

30 януари 2013, здраве.bg

... са друг вид мазнини, които трябва да ограничим, за да се предпазим от повишаване на кръвния холестерол.

Естествено възникващите въглехидрати като тези в млякото и плодовете обикновено не са вредни и не е нужно да бъдат ограничавани, но добавената захар в газираните напитки, сладкишите, конфитюрите, сосовете, шоколада трябва да се избягва.

Основни съвети към балансираната диета

Препоръчително е да ядем по-малко храна, отколкото имаме чувството, че ще ни засити. Целта е да не се затормозяваме с твърде много храна, ако тялото не може да я усвои. Когато има дисбаланс между приетите и изгорените калории, има дисбаланс и в организма. Прекомерният прием на калории води до напълняване, което е първа стъпка към много други вредни състояния.

• Цветно!

Нека разкрасим чинията с различни цветове като добавим зелени, оранжеви и жълти храни – например броколи, цитрусови плодове, моркови. Разноцветните плодове и зеленчуци осигуряват на тялото антиоксиданти и хранителни вещества, които го предпазват от вредните микроорганизми, с които то всеки ден се бори.

• Умерено!

Размерът на порциите е друга важна част от балансираната диета. Важно е да бъдем умерени в тях, особено когато ядем висококалорични храни. Това е доста по-трудно, когато се храним навън, затова е най-добре да изяждаме само половината от голямата порция в ресторанта, а другата половина да си вземем за вкъщи.

• Позитивно!

Разнообразието от храни е важно, за да се възползваме и от разнообразието от питателни вещества в различните хранителни източници. За съжаление не малко хора днес ядат повече от необходимото, вместо да ядат правилно. Това е важен фактор за натрупването на нежеланото тегло и свързания с него повишен риск от заболявания. Промяната на навиците не става за един ден. Трябва да си дадем нужното време и да намерим необходимата мотивация, за да правим правилния избор за здравето си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.