zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Основите на балансираната диета



Основите на балансираната диета

Балансираното хранене е приоритет, който, за съжаление, много от нас пренебрегват.

30 януари 2013, здраве.bg

Основите на балансираното хранене са ни наложени още от предучилищна възраст, когато в училищния стол са избирали какво да ни приготвят за закуска и обяд. Но колко от нас всъщност се придържат – или поне се опитват да се придържат – към балансирания начин на хранене? Освен ако някой неблагоприятен фактор като заболяване не дава предупредителни сигнали, винаги имаме дълъг лист с извинения да не се храним здравословно и да приемаме здравето си за даденост.

Придобиването на навици за балансирано хранене следва да се случва спонтанно, а не целенасочено и насила. Здравото тяло е дар от природата и то може да бъде запазено такова с немного усилия и правилните избори. Това, което ядем днес, със сигурност ще повлияе на здравето ни и днес, но и утре.

Балансираната диета се състои от храни, които зареждат с енергия тялото, т.нар. градивни храни и храни, които защитават тъканите и клетките. С изобилието от храни, между които да избираме, всичко, което е нужно да направим, е да избираме разумно, за да извлечем максимално доброто от изобилието на пазара. Храненето трябва да е в полза на тялото, не срещу него.

Храни, зареждащи с повече енергия

Тъй като човешкото тяло се нуждае от енергия за всяко свое действие, трябва да сме особено внимателни при избора на този тип храни. Най-добре е те да съставляват една трета от дневната диета и обикновено са под формата на въглехидрати.

Непреработените въглехидрати като тези в пълнозърнестите храни са по-добра опция от рафинираните въглехидрати. Първите са богати на фибри и други хранителни вещества, които влияят благоприятно на организма, ограничавайки риска от развитие на рак, сърдечни заболявания и диабет.

Хлябът, оризът, картофите и пастата са някои от основните представители на тази група храни. Важно е да ограничим количеството, когато консумираме зареждащи с енергия храни, за да оставим място и за другите две категории – градивните и храните, които предпазват тъканите и клетките.

Храните, богати на мазнини...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.