zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Основите на балансираната диета



Основите на балансираната диета

Балансираното хранене е приоритет, който, за съжаление, много от нас пренебрегват.

30 януари 2013, здраве.bg

... мастни киселини. Добре е два пъти седмично да консумираме риба – независимо прясна, замразена или от консерва. Трябва да имаме предвид обаче, че замразените и консервирани риби могат да съдържат доста сол.

Категорията на градивните храни включва и яйцата, варивата, ядките и семената. Те са отлични източници на протеини и фибри. Въпреки че съдържат високи количества мазнини, ядките и семената могат да се използват като заместител на нездравословните снаксове, които човек обикновено яде между основните хранения. Растителните протеини също са важни за тялото и трябва да се набавят от вегетариански източници.

Храни, предпазващи тъканите и клетките

Плодовете и зеленчуците са основните „защитни” храни – те съдържат изобилие от витамини и минерали. Консумацията на пет порции разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден е важна част от балансираната диета.

Т.нар. предпазващи храни намаляват риска от различни заболявания и състояния, включително затлъстяване, сърдечни заболявания и рак.

Плодовете и зеленчуците лесно се вписват във всевъзможни рецепти – можем да нарежем банан в сутрешната зърнена закуска или да гарнираме обяда си със зеленчуци. Освен да си приготвим салата за вечеря, между основните хранения можем да похапваме сушени плодове.

Не е никак трудно да направим плодовете и зеленчуците 1/3 от ежедневната си диета. Те ни осигуряват уникални хранителни вещества и растителни компоненти и е добре да бъдат първия ни избор за една здравословна закуска.

Храните, които не са добър избор в балансираната диета

При толкова разнообразни варианти на храни, разграничаването между добрите и не дотам полезните може да е объркваща и трудна задача. Все пак има някои храни и напитки, които е добре или да бъдат сведени до минимум, или да не бъдат консумирани изобщо.

Наситените мазнини, съдържащи се в различните сирена, маслото, тортите, бисквитите и другите сладкиши повишават нивото на холестерола, а с него – и риска от сърдечни заболявания.

Трансмазнините...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.