zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Артрит: кои храни да ядем



Артрит: кои храни да ядем

Какво да ядем, за да ограничим болките и възпаленията в ставите при артрит.

16 януари 2013, здраве.bg

... , карфиол, манго, портокали, киви, лимони, грейпфрут.

Листа от глухарчета - с чесън или зехтин

Глухарчетата всъщност са широко застъпени в традиционната медицина в различни краища на света. И едно от приложенията на листата им е за облекчаване симптомите на артрита. Младите листа на глухарчетата съдържат витамини С и А и облекчават дискомфорта и болката. Могат да се консумират сурови - в салати или под формата на екстракт в различни хранителни добавки. Според изследванията това помага за възстановяване на увредените тъкани и за пречистване на токсините от кръвта.

Ако листата са по-стари, можем да ги сварим или изпържим подобно на спанак. По-старите листа са твърде жилави, за да се ядат сурови, затова можем да си приготвим вкусно ястие с листа от глухарче, сготвени с чесън или зехтин.

Ананасът е полезен при възпаление на ставите

Пресният ананас съдържа бромелаин - източник на ензими и помага за облекчаване на подутите стави. Включването на този плод към диетата ни не само ще облекчи болките и схващанията от артрита, но и свързаните с тях симптоми. Консервиран или замразен ананасът няма да е от полза - преработката с консерванти или замразяването му унищожава бромелаина.

Меласа

След като се събудим сутрин, можем да сипем малко меласа в чаша вода и да изпием сместа. Това домашно средство е особено подходящо при студен и влажен климат. Меласата е не само вкусна, но и съдържа много калий, желязо и магнезий. Тъй като в нея има и много захар обаче, е добре да си изплакваме устата след консумацията, освен ако не искаме да се отървем от болките в ставите, но да се сдобием с кариеси.

Чесън

Макар че чесънът е по-известен с лечебните си свойства по отношение на белодробните заболявания, той помага и срещу болките следствие от артрита.

Джинджифил - в супа, сос или салата

Джинджифилът се използва в почти всяка кухня, но при...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.