zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години



10 изследвания и прегледи, които трябва да си правим поне веднъж на две години

Профилактиката винаги е била най-добрият начин да останем здрави и да се излекуваме по-успешно!.

21 ноември 2012, здраве.bg

... – още докато сме млади, за да избегнем риска. Лекарят ще ни препоръча какво да правим, ако нещо с резултатите не е наред.

3. Диабет

Диабетът е нарастваща като лавина заплаха, особено тип 2 диабет, който се свързва със затлъстяването и навиците за консумиране най-вече на нездравословни храни. Изследванията на кръвната захар са и бързи, и лесни – вече има и съвсем достъпни като цена глюкомери - уреди за самостоятелно измерване на този параметър. Хората, които не са изложени на директен риск, все пак трябва да си правят това изследване поне веднъж на две години, най-често като част от пълната кръвна картина.

4. Очен преглед

Макар че не е обичайно да започнем да развиваме сериозни очни проблеми като глаукома на ранна възраст, все пак е доста важно да ходим на преглед поне веднъж на две години. Ако вече носим очила, е възможно зрението ни да се е влошило, което да налага предписание за стъкла с нови диоптри.

Ако не носим очила, но работим много с компютър, може би също ще имаме нужда от подобно предписание. Най-малкото при един профилактичен преглед лекаря ще ни каже какво да предприемем, за да се предпазим от развитие на очни проблеми.

5. Стоматологичен преглед

Макар че не е необходимо да ходим на преглед при зъболекар всяка година, е добре да правим профилактичен преглед поне веднъж на две години, дори да няма нищо, което ни притеснява в момента и дори да спазваме безупречна орална хигиена.

Кариесите обикновено се развиват бавно и в продължение на дълго време, но, ако ги хванем в съвсем начален стадий, може би няма да се нуждаем от скъпи и болезнени интервенции за лечението по-късно. Освен това неща като бактериалната плака и по-напредналата й форма – зъбния камък, могат да се формират на места, които не се виждат лесно и които не можем да достигнем както трябва с четката за зъби или конеца. Плаката може да доведе до развитие на гингивит и по-сериозни проблеми, затова е препоръчително да се заемем с отстраняването й навреме.

Почистване...

 
 
Още по темите:
заболявания    превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.