zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които ще ни помогнат при настинка



Храни, които ще ни помогнат при настинка

Джинджифилът намалява възпалението в носа и гърлото, прочиства ноздрите и така ни помага да дишаме по-лесно.

Как да облекчим бързо симптомите на настинката без лекарства – само благодарение на подходящите храни.

2 ноември 2012, здраве.bg

Хората около нас започват отново да кихат, кашлят и подсмърчат. Да, колкото и да не ни се иска, отново идва сезонът, през който повечето от нас поне веднъж ставаме жертва на настинка или грип. И, макар че за лечението си най-често разчитаме на продаваните без рецепта лекарства, някои храни също могат да ни отърват от настинката.

Общата вирусна инфекция, която наричаме настинка, може да се прихване чрез физически контакт с вече болен човек, замърсени храна или въздух. Вирусът причинява възпаление на вътрешната обвивка на носа и гърлото, което води до редица симптоми като хрема, дразнене на гърлото, кашлица, кихане. Запушеният нос, болките в ушите, температурата и умората правят настинката още по-неприятна.

Вирусната инфекция нормално продължава 1-2 седмици - когато не се лекува. Ако обаче симптомите продължат по-дълго, е важно да посетим лекар - за да проверим дали няма и друга, по-тежка инфекция. Междувременно можем да изпробваме действието на няколко храни, които да облекчат симптомите на настинката дори и без лекарства (или като допълнение към тях).

Пилешка супа

Когато сме настинали, първото нещо, което ни се приисква да похапнем най-често, е купа топла пилешка супа. Тя е отколешно лекарство при настинка, защото веднага ни помага да облекчим неприятното усещане от запушения нос и болките в тялото. Изследвания са потвърдили, че пилешката супа има противовъзпалителни ефект и ограничава секрецията от носа.

Купа пилешка супа ще подейства и като прилив на енергия. А ако прибавим в нея зеленчуци - броколи, спанак, моркови, люти чушки, които са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, ще подобрим имунитета си.

Чай

Чаят е друго традиционно лекарство при настинка и грип. Както пилешката супа, така и чаша горещ чай може да облекчи запушването на носа, помага ни да се справим с летаргията, която обикновено ни обхваща, когато сме настинали. Чаят може да облекчи и болките във възпаленото гърло.

Препоръчително е да пием чай, в който няма...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.