zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да ползваме зехтина и за домашните печива и сладкиши



Да ползваме зехтина и за домашните печива и сладкиши

Зехтинът успешно може да замени традиционно използваната мазнина дори в повечето домашно приготвяни кексове и бисквити.

1 ноември 2012, здраве.bg

Добяването на 2 супени лъжици зехтин към диетата ни всеки ден подобрява състоянието на кръвоносните съдове и ограничава възпаленията при хората, страдащи от атеросклероза. Това показват резултатите от скорошно изследване, публикувани в новия брой на изданието European Journal of Clinical Nutrition. Но какво означава всъщност това и как може да ни е от полза всеки ден, дори когато приготвяме у дома някой любим сладкиш?

Зехтинът съвсем логично е основна част от т.нар. средиземноморска диета, чиито последователи доказано страдат по-рядко от сърдечни заболявания. Освен че е богат източник на мононенаситени мазнини - 1 с.л. съдържа 9,9 г мононенаситени мастни киселини, 1,9 г наситени мастни киселини и 1,4 г полиненаситени мастни киселини, зехтинът е богат и на антиоксиданти - полифеноли.

Мазнините са най-концентрираната форма на енергия и калорийно се равняват на 9 калории за грам мазнини. Зехтинът не прави изключение: 1 с.л. съдържа 120 калории! И, макар че ни осигурява полезни мазнини и полифеноли, все пак трябва да „пестим” зехтина и да внимаваме къде, как и в какво количество го използваме. Вместо да ползваме повече мазнина в кухнята, по-разумно е да заменим със зехтин обичайните олио, масло и маргарин, които използваме не само в основните ястия, но в различните печива и сладкиши.

Да, съвсем спокойно можем да използваме зехтина вместо другите мазнини за готвене, включително „стандартното” олио и масло. Когато го слагаме в сладкиши и печива обаче, трябва да променим малко рецептата, която поначало е пресметната да включва твърдо масло или маргарин. Ето как да променим количеството:

Масло/маргарин – Зехтин

• 1 ч.л. – 3/4 ч.л.
• 1 с.л. – 2 1/4 ч.л.
• 1/4 чаша – 3 с.л.
• 1/3 чаша – 1/4 чаша
• 1/2 чаша – 1/4 чаша + 2 с.л.
• 2/3 чаша – 1/2 чаша
• 3/4 чаша – 1/2 чаша + 1 с.л.
• 1 чаша – 3/4 чаша

Ако не сме напълно убедени, че рецептата ще се получи добре при замяна на твърдото масло със зехтин, можем да експериментираме като сложим...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.