zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с коликите на бебето



Как да се справим с коликите на бебето

Плачещото бебе винаги създава притеснения, но все пак коликите са период, който трябва да бъде преминат, като състоянието може да се облекчи.

Коликите у бебето могат да се дължат на много различни причини, но хубавото е, че в повечето случаи има какво да направим!.

24 октомври 2012, здраве.bg

Коликите при бебетата са много често срещан проблем особено във възрастта до 6 месеца. Това е състояние, при което иначе здравото бебе плаче с часове без обяснима причина и след това внезапно спира. Плачът най-често започва в определено време от деня, обикновено през ранния следобед и след хранене.

Медицинската дефиниция на коликите е „състояние на здравото бебе, при което се наблюдават периоди на необясним интензивен плач, продължаващ повече от 3 часа на ден, повече от 3 дни в седмицата и в продължение на повече от 3 седмици”.

Знаци за появата на колики

В тези моменти бебето плаче неконтролируемо с подуто стомахче, крачета, свити към него, и лице, зачервено от болка. Докато плаче, обикновено изпуска и газове. Плачът продължава между 1 и 4 часа и изчезва внезапно.

Някои бебета са по-податливи на колики от другите. Лекарите вярват, че, ако родителите на бебето са имали колики на същата възраст, значи и тяхното дете е изложено на по-висок риск. Бебешките колики като цяло започват на възраст 2-3 седмици, в пика си са около 3-рия месец и до към 4-тия изчезват. При някои бебета е възможно да продължат и 6 до 12 месеца.

Причините за коликите

Макар че са толкова често срещани, коликите са една от най-големите мистерии в живота на бебето. Почти 20% от бебетата получават колики, без значение дали са родени по-рано или по-късно, момчета или момичета, дали се кърмят или се хранят с формула. Никой не знае защо някои бебета са по-податливи на колики, но има много теории за това.

Слаба храносмилателна система

Бебето може да има колики, защото храносмилателната му система е твърде слаба – не съдържа достатъчно полезни бактерии и сокове, които да смилат храната и затова храносмилането на млякото се оказва трудна задача.

Поглъщане на въздух

Пищенето и викането на бебето може да доведе до поглъщане на много въздух, който да създаде газове в стомаха. Сученето на мляко – независимо от гърдата на майката или от бутилка, също...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.