zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с коликите на бебето



Как да се справим с коликите на бебето

Плачещото бебе винаги създава притеснения, но все пак коликите са период, който трябва да бъде преминат, като състоянието може да се облекчи.

Коликите у бебето могат да се дължат на много различни причини, но хубавото е, че в повечето случаи има какво да направим!.

24 октомври 2012, здраве.bg

... може да доведе до поглъщане на въздух заедно с млякото.

Емоционалното състояние на бебето

Някои експерти вярват и че за твърде чувствителните бебета плаченето поради колики е начин за освобождаване на тревогите и вълненията. Ако бебето е обсипано със звуци, гледки или с някакъв вид физически дискомфорт, може да започне да плаче в един момент, когато не може да понесе повече.

Тютюнопушенето при майката

Изследователите наблюдават, че бебетата, чиито майки са пушили или по време на бременността, или по време на кърменето, са изложени на по-висок риск от появата на колики.

Диетата на майката

Някои експерти вярват и че, ако диетата на майката съдържа храни, причиняващи киселини или газове – като зеле, карфиол, бобови култури, пикантни храни, кафе, чай и др. – малък процент от тях попадат в стомахчето на бебето посредством кърмата и причиняват колики.

Как да се справим с коликите на бебето

Първата стъпка е да останем спокойни, когато бебето получи колики и започне да плаче. Бебетата имат тази странна способност да улавят стреса на родителите си и това стресира тях самите още повече. Важно е да помним, че това е фаза, която ще отмине, колкото и трудно да ни се струва в момента. Коликите няма да навредят на бебето и то ще ги надрасне. Затова нека подходим към ситуацията с повече спокойствие.

Да отвлечем вниманието на бебето

Нещо, което може да помогне, е отвличането на вниманието на бебето като го вземем на рамото си, разхождаме го и го потупваме нежно по гърба.

Да успокоим бебето с нежен масаж или потупване

Много бебета намират за успокояващо, когато ги люлеят в люлката. Други се чувстват по-добре, когато нежно масажираме коремчето им с кръгови движения от ляво на дясно. Това помага за освобождаването на газовете от стомаха.

Да оригваме бебето след всяко хранене

От огромно значение е и да оставяме бебето да се оригва често, включително веднага след всяко хранене. Това помага...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.