zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здрав стомах – за здрав и добре работещ мозък



Здрав стомах – за здрав и добре работещ мозък

Добрите бактерии в стомаха и червата влияят и върху това колко добре работи мозъкът ни.

здраве.bg

Бактериите Lactobacillus и Bifidobacteria в храносмилателния тракт намаляват вредните токсини не само в стомаха и червата, но дори и в мозъка. Затова и може да се направи изводът, че части от тялото, които привидно нямат отношение едни към други, всъщност могат да бъдат тясно свързани.

Ето например две причини защо доброто състояние на храносмилателната система играе огромна роля за здравето и начина, по който работи мозъкът ниа.

1. Ние сме това, което ядем, гласи една поговорка. Важно допълнение би било „ние сме това, което храносмиламе и усвояваме”. Все пак, храната, която поглъщаме, ще бъде източника на градивните елементи, изграждащи всяка клетка в организма ни, включително и тези в мозъка.

2. Изследванията показват, че храносмилателният тракт играе важна роля за имунния отговор на тялото. Той е един от основните фактори, които определят появата и евентуалното развитие на възпаления в организма.

Над сто трилиона бактерии от над 400 различни вида живеят в червата ни. Всъщност, имаме повече микроорганизми в храносмилателния тракт, отколкото клетки в тялото си. Повечето от тези бактерии се намират в дебелото черво.

Човек е склонен да се притеснява дори само при мисълта, че има бактерии, които живеят в телата ни. Но всъщност немалка част от тях са от категорията на добрите бактерии - те играят важна роля за доброто ни здраве - осигуряват правилното разграждане на храната, синтезирането и усвояването на хранителните вещества, предотвратяват проникването на токсини в кръвта, борят се с вредните бактерии и поддържат здравето на имунната ни система. Тези полезни бактерии са известни още като флора, микрофлора или пробиотици.

Двата основни вида полезни бактерии, които понякога биват наричани още благоприятни бактерии, включват Lactobacillus и Bifidobacteria. Резултатите от изследвания сочат, че тези два типа микрофлора могат да намалят нивата на токсични съставки, които оказват вредно влияние и върху функциите на мозъка.

Проучванията...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.