zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хранителните добавки с цинк: кога са от полза и кога - не



Хранителните добавки с цинк: кога са от полза и кога - не

Цинкът е сред най-важните и необходими за правилното функциониране на тялото ни минерали.

Хранителните добавки с цинк стават все по-популярни, но има някои особености при тяхната употреба.

здраве.bg

... за подсилването на имунната система. Продължителността или сериозността на настинките и грипа доказано се редуцират с приема на хранителни добавки с цинк – най-добре още при първата поява на симптомите. Таблетките за смучене с цинк са най-ефективни и са достъпни.

Акне

Някои изследвания показват, че цинкът може да помогне за превенцията на акне или за ускоряването на лечението му. Препоръчва се прием на 30 мг цинков пиколинат два пъти дневно в продължение на месец, а след това дозата да бъде намалена до 30 мг веднъж дневно. Цинковият пиколинат се абсорбира по-лесно от другите варианти на цинкови съединения.

Предменструален синдром

Според някои изследвания хранителните добавки с цинк помагат на жените за облекчаването на симптомите на предменструалния синдром. Много жени намират облекчение от коремните спазми, резките смени на настроението и напрежението в гърдите преди цикъл.

Дефицитът на цинк е често срещан при бременните и може да повлияе негативно на плода и да доведе до преждевременно раждане, вродени аномалии, усложнения при раждането или ниско тегло на новороденото. Ако сме бременни, е добре да говорим с лекар за възможността да приемаме хранителни добавки с цинк, за да ограничим тези рискове.

Депресия

Дефицитът на цинк е често срещан и при хората с тежка форма на депресия. Изследване е установило, че група хора с тежка депресия, които са приемали по 25 мг цинк на ден значително са подобрили състоянието си по две различни скали за измерване на депресията в сравнение с група, приемаща плацебо. Трябва да се подчертае, че и двете групи са продължавали да приемат медикаментите си срещу депресия, докато са участвали в опита.

Ако страдаме от депресия, е препоръчително да говорим с лекаря си за възможността да приемаме хранителни добавки с цинк, както и да включим в диетата си повече богати на този минерал храни.

За повишаване на мъжкия фертилитет

Цинкът помага за подобряване на здравето и оплодителната...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.