zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умората e проблем №1 на модерния начин на живот



Умората e проблем №1 на модерния начин на живот

Умората допринася за различни инциденти, лошо свършената работа и проблемите в отношенията ни с другите.

4 септември 2012, здраве.bg

... в живота, с крака на земята и поредната чаша кафе, която да ни помогне да продължим ежедневието си. Купичка подсладена зърнена закуска ще е следващият ни опит да се заредим с енергия, защото захарта ще ни стимулира и ще ни запрати в поредния работен ден, изпълнен със стрес, кофеин и сладки закуски.

След като захарта и кофеинът спрат да действат, ще имаме нужда от нова доза, за да се почувстваме по-добре, но до вечерта това ще доведе до цялостната ни физическа и психическа умора – а тук дори не взимаме предвид фактора стрес.

През нощта, ако излезем на ярко осветено място, изкуственото осветление ще подейства като стимул, който само засилва объркването на бедното ни изтормозено тяло. Като за начало ще започнем да произвеждаме кортизол – хормона на стреса, който ще стимулира сетивата ни, а след това, когато се изтощят – ще се сринем от умората.

Сякаш това не е достатъчно, ами и черният ни дроб започва да създава проблеми, тъй като се намира под напрежение. Претоварването му със стресовите хормони, етанола и кофеина го възпрепятства да функционира правилно. Вместо да пречиства тялото, черният дроб започва да оставя токсини в кръвта и може да прати други вещества на неподходящите места в тялото, където в крайна сметка се стига до раздразнение и възпаление. Надяваме се, че следващата вечер този жизнено важен орган ще има време да си свърши работата правилно, но дългата поредица от прекарани навън нощи може да доведе до натрупване на тези проблеми.

Под постоянното напрежение от този начин на живот тялото ни не може да се възстановява ефективно, затова се чувстваме уморени, стареем по-бързо и сме уязвими към рака, сърдечните заболявания и други здравословни проблеми. Ако добавим към цялата тази вреда и тютюнопушенето, можем спокойно да зачеркнем няколко години от живота си.

Как да не попаднем в този порочен кръг

• Поне две вечери в седмицата не бива да консумираме никакъв алкохол.
• Желателно е да си лягаме най-късно в 22:00 ч.
• Кафе е най-добре...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.