zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умората e проблем №1 на модерния начин на живот



Умората e проблем №1 на модерния начин на живот

Умората допринася за различни инциденти, лошо свършената работа и проблемите в отношенията ни с другите.

4 септември 2012, здраве.bg

Неусетно как, но умората се е превърнала в редовния ни спътник в забързаното ни всекидневие. Нека си го признаем – повечето стоим будни до много късно, защото сме пред компютъра или телевизора. Почти цял ден бързаме и след това не спим достатъчно нощем. На следващата сутрин ставаме пак рано и имаме стресиращо пътуване до работното място по натоварените пътища или в претъпкания градски транспорт. На работа обикновено сме под напрежение и в края на стресиращия ден сме изправени към още едно неприятно пътуване до вкъщи.

През почивния ден може и да разчупим рутината и да си починем, но, докато се усетим, отново сме повлечени в следващия стресиращ работен ден, в който трябва да се справяме или се тревожим и за семейните проблеми, за това дали ще имаме време да отидем във фитнеса, да се видим с приятели и да се погрижим за социалния си живот или просто ще останем още една вечер до късно пред телевизора, докато гледаме филм. Истината е, че, каквото и да правим, просто не се наспиваме, а това неизменно води до постоянното чувство за умора.

Кафето не е заместител на съня

Кафето е предпочитаното средство за борба с умората на много от нас. Но стимулирането му е краткотрайно и е неизбежно последвано от етап на умора – толкова силна, колкото и в началото на деня. След първоначалния ефект на кофеиновата напитка, резкият спад в енергията се усеща много по-силно. Освен това кофеинът остава в организма ни часове наред и възпрепятства способността ни да заспим.

Умората е основна причина за инцидентите

Умората е допринасящ фактор за автомобилните и други инциденти, лошото представяне на работното място и упадъка на социалния живот – независимо дали става въпрос за брака или за взаимоотношенията с приятелите ни. Почти 20% от пътнотранспортните инциденти могат да се отнесат като следствие от умората на шофьора, а според някои изследвания процентът се приближава дори до 30. Подобна е статистиката и за инцидентите на работното място, както и за много от грешките...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.