zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството



Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството

Кои храни са полезни за тялото според алкалната диета и какви са основните й правила.

8 август 2012, здраве.bg

... ни в натуралния си вид или което е силно преработено, е добре да се избягва.

Като основно правило можем да приемем, че всяка храна, съдържаща захар и мая или е ферментирала, рафинирана, приготвена в микровълнова, преработена или съдържа фунги, е киселинна. Плодовете с високо съдържание на плодова захар като бананите и ябълките също могат да доведат до формиране на киселини, което е объркващо, ако сме новаци в спазването на алкалната диета. Плодовете с ниско съдържание на захар са грейпфрутите и дините, следвани от доматите, авокадото, лимоните и лаймовете.

Ако ограничим предизвикващите киселинно отделяне храни и изберем вместо тях стимулиращи образуването на основи в организма – като зелени листни зеленчуци, броколи, зелени ябълки, краставици – ще се радваме на много ползи за здравето. Суровите семена и ядки, студено пресованите масла, авокадото, лимоните, лещата и бобовите култури, някои зърнени култури, кореноплодните зеленчуци и всички зелени напитки – от зелен чай до зеленчукови шейкове – алкализират организма и са полезни за тялото.

Изследване, публикувано през 2001 г. в изданието The European Journal of Nutrition, подчертава колко е важно да балансираме нивата на киселините и основите в тялото, защото в противен случай дисбалансът може да предизвика заболявания или влошено здраве. Резултатите показали, че хроничната метаболитна ацидоза има вредни ефекти върху тялото, включително забавяне на развитието при децата, понижена мускулна и костна маса при възрастните, формиране на камъни в бъбреците. До този момент не са били провеждани задълбочени проучвания върху ефективността на алкалната диета, но влиянието на киселинните храни и връзката им със заболяванията след това се превърнала в по-застъпена тема за научни изследвания в тази област.

Как да алкализираме диетата си

Алкализиращите храни, които включват множество зелени зеленчуци, могат да са особено пречистващи за тялото, затова е препоръчително да ги консумираме всеки...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.