zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството



Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството

Кои храни са полезни за тялото според алкалната диета и какви са основните й правила.

8 август 2012, здраве.bg

... ден. Суровата краставица е чудесен начин да започнем да пречистваме тялото си, защото тя съдържа витамини А и К, както и пантотеновата киселина (витамин В5), които, според Института „Линус Паулинг”, помагат за детоксификацията на токсините и медикаментите от черния дроб. Целината пък, която е богата на витамин С и други активни съставки като например фталиди, може да ни помогне да понижим хорестерола.

Препоръчва се да алкализираме и водата преди да я пием, за да си осигурим правилна хидратация. Защитниците на идеята за алкализирането на водата препоръчват да пием по 3-4 литра чиста, филтрирана вода всеки ден, за да поддържаме нивото на рН в организма около 7,365, което допринася за прочистването на тялото от токсини и киселини.

Има три начина за алкализиране на водата и един от тях е използването на йонизатор, който осигурява вода с рН от 9,5 плюс много антиоксиданти. Това обаче може да е скъпа инвестиция. Други опции са капки рН, които са много удобни, ако сме навън, алкален стик, който йонизира водата (недостатъкът му е, че трябва да се сменя на всеки няколко месеца) или най-лесният начин – можем да алкализираме водата като просто добавим няколко капки сок от лимон или лайм, тъй като тези плодове се алкализират в тялото.

Независимо дали преценим, че алкалната диета е за нас или не, основното послание на този режим на хранене е позитивен – да ядем повече зелени зеленчуци, да пием повече вода и да консумираме възможно най-малко бързи храни. Ако все пак искаме да пробваме диетата, е разумно да започнем с нещо малко – в крайна сметка може да се окаже, че не е толкова страшно, колкото изглежда, а дълготрайните ползи за здравето като повишеното ниво на енергията и отслабването, си заслужават опита.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.