zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството



Алкалната диета – завещание за здраве от зората на човечеството

Кои храни са полезни за тялото според алкалната диета и какви са основните й правила.

8 август 2012, здраве.bg

Без съмнение това да изберем приготвените в заведенията за бързо хранене ястия е удобно и изкушаващо. Можем да ги вземе за из път или просто когато имаме нужда от нещо за похапване. Ядем заради удобството – не задължително от глад.

Но тези пакетирани храни често са лишени от полезни хранителни вещества или имат много ниска (или ненужно висока) хранителна стойност в сравнение с пресните продукти. Затова няма какво да се чудим, че на толкова много от нас те не понасят добре. Или пък, ако се мъчим да отслабнем, не успяваме - защото готовите храни, които избираме, са пълни с наситени мазнини, сол и захар.

За да отслабнем и живеем здравословно има две основни условия - трябва да се храним с полезни продукти и да бъдем активни. За да постигнем това, е време да се върнем в самото начало.

Преди хората да започнат да се занимават със земеделие диетата им се е състояла предимно от плодове, зеленчуци, корени, семена, ядки и бобови култури. Когато се разграждат и храносмилат в организма, всички тези храни освобождават алкална база в кръвта. Тъй като нивото на pH на кръвта ни е между 7,35 и 7,45, се смята, че имаме леко алкална кръв.

Хората, които спазват алкалната диета, вярват, че като ядат подобряващи алкалната база храни (предимно плодове и зеленчуци) постигат хармония в тялото си. За сравнение, храните, предизвикващи формирането на киселина, могат да нарушат този баланс на рН в кръвта, а това води до загуба на определени витамини и минерали.

Кои храни са алкални и кои – киселинни

Много преработени храни, включително рафинираните зърнени продукти, меса и млечни продукти, както и храните с високо съдържание на сол и захар произвеждат киселини, когато се храносмелят и метаболизират в тялото, а това нарушава неговото равновесие и го прави по-податливо на заболявания. Киселинни са и алкохолът, черният чай и кафето, спортните и енергийните напитки. Това може да звучи като доста изчерпателен списък, но наистина почти всичко, което не попада в чинията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.