zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Битката срещу целулита



Битката срещу целулита

Целулитът е състояние, засягащо много жени, но засега лечение не е открито.

здраве.bg

Целулитът всъщност засяга повече жени, отколкото някой може да си представи. И много от тях хвърлят стотици левове, за да се опитат да го излекуват. Тъжната истина е, че лекарство няма. Но пък има начини да спрем развитието му и да ограничим щетите

Целулитът като цяло засяга повече жени, отколкото мъже заради различията в телесната структура на двата пола. Това е състояние, което много жени намират за смущаващо и затова предприемат всякакви мерки, за да го прикрият. Причината за възникването на целулита остава неизвестна, макар че според някои изследвания има определени фактори, които предразполагат да го развием.

Целулитът е набръчкване на кожата, често сравнявано с портокаловата кора, което обикновено се получава в коремната област, краката и седалището. Обикновено се появява след пубертета и е по-често срещан при хората с наднормено тегло, но има и много случаи, в които са засегнати мъже и жени с нормално телосложение.

Причини за целулита

Целулитът се причинява от мастни депозити, формиращи се под кожата. Те се показват през съединителната тъкан. Съединителната тъкан е нишковидна материя, която съединява кожата и мускулите отдолу. Мъжете и жените имат различни съединителни тъкани. При мъжете съединителната тъкан е пресечена накръст и е доста по-здрава, отколкото при жените, при които е съставена от вертикални нишки.

Поради тази причина мастните депозити могат по-лесно да се покажат под съединителната тъкан на жените. Жените също така имат по-тънък епидермис в сравнение с мъжете, което също допринася за по-голямата изявеност на целулита при тях. Освен това мъжете складират мазнини в по-големи буци в сравнение с жените, при които мазнините са на малки отделни депозити.

Фактори, които допринасят за появата на целулит

Причината за целулита остава неизвестна, но много изследователи изказват теориите си. Тъй като целулитът обикновено се появява през пубертета, се смята, че може да е предизвикан от хормоналните промени. Повишените нива...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.