zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Коензим Q10: удивителните ползи за здравето



Коензим Q10: удивителните ползи за здравето

Повечето видове риба са отличен източник на коензим Q10.

Хранителните добавки с коензим Q10 може да се окажат онова малкото чудо, което търсим за не една болест.

24 юли 2012, здраве.bg

... на енергия, се смята, че помага и за движението на захарните молекули в потока на кръвта и способства за преобразуването им в енергия. Доказано е и че диабетиците имат много по-ниски нива на коензим Q10 в сравнение с останалите хора.

Подобрява здравето на мозъка

Макар че все още не е доказано, коензим Q10 може да помогне и за предпазването на мозъка от Алцхаймер и деменция. Тези заболявания са свързани с митохондриалната недостатъчност в мозъчните клетки, която води до клетъчна смърт. Коензим Q10 стимулира правилното митохондриално функциониране, а антиоксидантните му свойства помагат за предпазването на мозъчните клетки.

Изследване, проведено сред пациенти с Паркинсон и деменция в напреднала възраст установява, че хората, които приемали хранителна добавка с коензим Q10 в продължение на над 16 месеца показали значително подобрение в степента на мозъчно влошаване. Коензим Q10 ще може да се използва в близко бъдеще и за лечението на Алцхаймер, деменция, Паркинсон и Хънтингтън.

Засега не са доказани странични ефекти по отношение на приемането на хранителни добавки с коензим Q10 и затова той се счита за безопасен. Трябва да имаме предвид обаче, че всяка хранителна добавка може да предизвика алергични реакции при хората, които са чувствителни към нея. Тези реакции могат да включват обриви, затруднено дишане, гастроинтестинални нарушения и гадене и повръщане. Ако проявим алергична реакция към коензим Q10 трябва да прекратим приема му и веднага да потърсим медицинска помощ.

Хранителните добавки с коензим Q10 показват обещаващи резултати по отношение на превенцията и лечението на много заболявания. В момента се провеждат изследвания за влиянието на коензим Q10 върху лечението и предпазването от рак на гърдата, на черния дроб, множествена склероза, депресия, хронична умора, фибромиалгия, катаракти, макулна дегенерация, астма, емфизема, мигрена, безплодие и заболявания на бъбреците. Ако планираме прием на хранителна добавка, съдържаща коензим Q10, е добре...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.