zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мръсното невинаги е вредно!



Мръсното невинаги е вредно!

Оставете децата да се поизцапат – това засилва имунната им система.

24 юли 2012, здраве.bg

В наши дни обществото и културата ни са прекалено обсебени от борбата с вредните микроби, от поддържането на чистота и перфектна хигиена. Като родители се опитваме постоянно да мием ръцете на децата си с антибактериални сапуни, бършем ги с мокри кърпички с алкохолно съдържание или ги преобличаме веднага щом си поизцапат малко дрехите.

За децата е естествено да бъдат възможно най-близо до природата и затова учените са провели изследване дали има връзка между цапането и изграждането на силна имунна система. Резултатите разкрили, че тази модерна обсебеност от микробите и чистотата може би води до покачване на честотата на алергиите, случаите на астма и възпалително заболяване на червата.

На какво се дължи привличането на децата към мръсотията

Според д-р Мери Рубуш причината за привличането са милионите години еволюция. Също като мускулите в тялото ни, имунната система има нужда да прави упражнения, за да се развие напълно и да стане достатъчно силна, за да устои на заболяванията.

Яденето на нещо мръсно в детските години се оказва идеалната тренировка за изграждането на цялостната способност на имунната ни система. Когато детето пъха различни неща в устата си, позволява на имунния отговор на организма за проучи обкръжаващата среда.

Това е не само „упражнение” за имунните отговори, които са необходими за по-нататъшното предпазване на организма, но играе и важна роля за научаването на незрялата имунна система какво да игнорира. Децата, които израстват по селата и фермите са изложени на всевъзможни буболечки, червеи и естествена за природата мръсотия, но значително по-рядко развиват алергии и автоимунни проблеми в сравнение с децата, растящи в урбанистична среда и прекарващи повечето време на закрито. По-честата игра навън на бос крак и ровенето (с мярка!) в мръсотията ще направи чудеса за здравето на днешните деца.

Естественият ни инстинкт е да обичаме мръсотията в природата

Според резултатите от ново изследване е възможно децата да са „твърде...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.