zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мръсното невинаги е вредно!



Мръсното невинаги е вредно!

Оставете децата да се поизцапат – това засилва имунната им система.

24 юли 2012, здраве.bg

... чисти”. Учените тествали какво би се случило с лабораторни животни, които са отгледани така, че да нямат стомашни бактерии, и как това би се отразило на имунната им система. Оказало се, че излагането на микроби в ранните етапи на живота помага за тренирането на определени имунни клетки да устояват на заболяванията на по-късен етап. Излагането на същите тези микроби в зряла възраст не води до същия ефект. Засегнатите имунни клетки при опитните животни били предимно тези в белите дробове и дебелото черво поради хиперактивността на Т-клетките, която е подобна на активността при хората с астма.

Най-важният извод от това проучване е идеята, че в ранните етапи от живота има няколко жизнено важни биологически фактора на развитието, които трябва да се реализират, и това не може да се случи по-късно в живота. Изграждането на силната имунна система е един от тези фактори.

Играта на децата в мръсотията изгражда силна имунна система

Всичко това в никакъв случай не означава да храним детето си с лъжица, пълна с кал и пясък, но можем поне да престанем да се тревожим. Хората се притесняваме толкова много да не би децата ни да се разболеят от настинка или грип, че сме обсебени от това дали да достатъчно чисти и предпазени от микроби. Това обаче противоречи на естественият ритъм на живота.

Науката е доказала, че мръсотията е полезна за живота на детето. Децата обичат мръсотията, защото инстинктивно знаят, че е нещо добро за тях, нещо, което ще им помогне да изградят силен имунитет. Вече можем да се отпуснем и да повярваме, че децата ни ще бъдат толкова по-здрави, колкото повече се цапат.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.