zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чай от шипка: полезен и освежаващЧай от шипка: полезен и освежаващ

Шипките са червени или оранжеви на цвят и са далеч по-богати на витамин С от цитрусите.

Запарката с шипки е традиционно и масово използвано лекарство в традиционната ни медицина.

16 юли 2012, здраве.bg

Чаят от шипка се прави от плодовете на шипковия храст, който се появява след като цветовете са упадали. Шипките обикновено са червеникави или оранжеви на цвят, като всичките им разновидности са ядливи, но се различават на вкус.

Чаят от шипка има тръпчив, освежаващ вкус. Освен плодовете за запарване могат да се използват и венчелистчетата на растението.

Шипката се е използвала още от древността за лечение на много здравословни проблеми и, макар че са нужни още научни изследвания за доказване на ползите от нея, милиони хора по света използват чая от шипки, защото са изпробвали ефекта му да успокоява симптомите на различни състояния.

Шипките съдържат много високи количества витамин С – до 1000 пъти повече от цитрусовите плодове в 100 г. Те са добър източник и на витамините А, К, D и Е, както и на минералите калций, магнезий, калий и манган. Плодът на шипката съдържа и рибофлавин (витамин В2), цитрусова и ябълчена киселина, въглехидрати и малко количество протеини и мазнини.

За съжаление са проведени малко научни изследвания относно здравословните ползи от шипката, затова повечето данни идват от опита на самите хора, които споделят, че са открили облекчение за симптомите си, пиейки чай от плодовете. Няма съмнение, че витамин С е чудесен избор за стимулиране на имунната система и допринася за предпазването и лечението на заболявания, но ето кои са по-конкретните ползи от шипката, за които споделят много хора.

Предпазва и облекчава симптомите на грип и настинка

Изобилието на витамин С в шипката стимулира работата на имунната система. Хората, които пият чай от шипка два пъти дневно драстично понижават риска си от настинка и грип. Чаят помага и за съкращаването на времето за възстановяване, ако вече сме успели да се разболеем от грип или да настинем. Също така облекчава възпаленото гърло, запушването на носа и на белите дробове.

Подобрява храносмилането

Приемането на чай от шипка помага за доброто храносмилане. Предпазва от диария, констипация...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.