zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 документални филма за храната: различната гледна точка!



4 документални филма за храната: различната гледна точка!

Нека храната бъде лекарство и лекарството бъде храна: Хипократ

Те са задължителни за всеки, който днес иска да знае какво точно и защо яде.

здраве.bg

Странно е, че знаем толкова малко за храната, която ядем. Просто отиваме в супермаркета и взимаме това, от което се нуждаем, без да се замисляме откъде се е взело или как е отглеждано или приготвено. Четирите документални филма, представени в тази статия ще ни позволят да разберем не само как храната достига до магазините, но и как обществото ни се е променило изцяло със създаването на централизирана и индустриализирана система на хранене.

Когато гледаме тези филми, става ясно, че по-голямата част от здравословните проблеми, срещу които се изправяме, са директно свързани с храната, която ядем. Живеем в свят, където сме обградени от токсини – от храната, която ядем, и водата, която пием, до въздуха, който дишаме. Всеки от тези филми съдържа уникални елементи, които засягат различни аспекти на храненето, медицината, здравните грижи, заболяванията и съвети как да живеем здравословно.

Food Inc.

Food Inc. е чудесен за начало, защото прави кратка ретроспекция и представя пълната картина на това как съвременният човек се снабдява с храна. Този документален филм обяснява как големите корпорации са направили пълна промяна в аграрната промишленост и селското стопанство, като основното, което ги занимава е количеството на добива, а не качеството на храната.

Този начин на мислене е довел до проблеми, които преди това не са съществували. Корпорациите решават тези проблеми с високотехнологични методи, водещи от своя страна до нови проблеми - един порочен кръг, който ни отвежда все по-далече от природата.

Food Matters

Food Matters е филм, който ни дава възможност за по-близък поглед върху фундаменталните проблеми, с които се сблъскваме в съвременната система на здравеопазването, където „Имаме хапче за всяко заболяване”.

Темата на този филм може да се обобщи с мисълта на Хипократ – „Нека храната бъде лекарство и лекарството...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.