zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неизброимите ползи от лимоните



Неизброимите ползи от лимоните

Лимоните са натурално средство срещу инфекции, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми, както и срещу свързани със стреса състояния.

здраве.bg

... със задържането на вода, като глаукома, подуване, високо кръвно налягане и отоци.

Лимоните са полезни и при борбата с инфекциите на уринарния тракт и проблемите с пикочния мехур, както и при заболявания, свързани с високото ниво на пикочната киселина в организма, като артрит и ревматизъм.

Лимонът като помощно средство за храносмилането

Ползите на лимоните за храносмилателната система са по-малко известни от антибактериалните или диуретичните им свойства. Макар че са килени, тези цитрусови плодове могат да ни помогнат да се справим с много храносмилателни проблеми и да регулираме храносмилането като цяло. Въпреки че са с чист киселинен вкус, но, както повечето цитруси, и лимоните имат алкален ефект върху тялото и му помагат да се справи със симптомите на ацидоза.

Лимоновият сок, смесен с топла вода, често се използва при лечението на храносмилателни проблеми като киселини в стомаха, констипация, диария. Освен това действа като тоник за черния дроб, регулира дейността му и стимулира производството на жлъчка, която подготвя организма за храносмилането на приетата храна.

Ползи за сърцето и съдовете

Лимоните са известни с високото си съдържание на витамин С и цитрусова киселина, но също така са богати и на калий, който е особено полезен за сърцето. Витамин Р, който също се съдържа в този плод, помага за заздравяването на кръвоносните съдове и за предпазването от вътрешни кръвоизливи. По същата причина сокът от лимон е ефективен и за спирането на кървенето на венците.

Лимоновият сок понякога се прилага в ноздрите, за да спре и кървенето от носа. Антиоксидантите-биофлавоноиди в лимоните и другите цитрусови плодове предпазват от повторно прокървяване на носа като заздравяват кръвоносните съдове. Тези антиоксиданти имат същия ефект и върху други кръвоносни съдове в тялото. По този начин предпазват от церебрално-васкуларни инциденти при хората с високо кръвно налягане.

Лимонът като седатив

Не са много хората, които знаят за успокояващите...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.