zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неизброимите ползи от лимоните



Неизброимите ползи от лимоните

Лимоните са натурално средство срещу инфекции, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми, както и срещу свързани със стреса състояния.

здраве.bg

Лимоните - те са кисели, тръпчиви и изпълват устата със слюнка. От друга страна са ключова съставка в много ястия от почти всяка кухня и се отглеждат по целия свят. И макар че повечето от нас едва ли ще искат да консумират лимоните сурови, тези цитрусови плодове са често използвани за лимонада и други напитки, за гарниране на ястия и за разтваряне на упорити мазнини.

Но лимоните са нещо повече от любим плод, препарат против петна или освежител за въздух. Традиционната медицина отдавна ги прилага заради лечебните им свойства и естествената способност на съставките им да се борят с инфекциите и да подобряват различни функции на тялото.

Антибактериалният ефект на лимоните

Тъй като лимоните са богати на витамин С, са много ефективни в лечението и превенцията на инфекции. Лекарите често предписват витамин С на пациентите с настинка или грип - за да подсилят имунната им система и да помогнат на организма да се справи с инфекцията. Изследванията показват, че натуралният витамин С в лимоните е много по-ефективен от синтетичния.

Освен че се борят с инфекциите и понижават високата температура, лимоните облекчават и симптомите на ангина и възпалено гърло като прочистват дихателните пътища. Не е изненадващо, че те са често срещана съставка в таблетките за кашлица и лекарствата за възпалено гърло.

Лимоните са ефективни не само при настинки или инфекции на дихателните пътища. Те се борят и с бактериите, които предизвикват заболявания като холера, малария, скорбут, дифтерит. Изследване на щатския университет в Колорадо, проведено през 2005 г., сочи, че лимоновият сок унищожава бактериите, отговорни за различни заболявания, включително E.Coli - ешерихия коли, или поне силно понижава броя им в организма.

Диуретичен ефект

Лимоните са ефективни и като диуретици - помагат на организма да отдели излишните течности. Освен че прочистват тялото от токсини и вредни бактерии, натуралните диуретици в цитрусовия плод помагат и за предпазването от проблеми, свързани...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.