zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Черешите: суперхрана на сезона



Черешите: суперхрана на сезона

Да се възползваме от всичко, което природата ни дава чрез черешите!.

здраве.bg

... да подобрим съня си. Този наистина суперплод съдържа мелатонин - хормон, който тялото произвежда, за да контролира заспиването и събуждането. Допълнителното количество мелатонин, който приемаме чрез черешите, може да допринесе за по-лесното заспиване, за това да спим по-дълго и пълноценно, съответно - да се събуждаме по-отпочинали.

Пресните череши са достъпни в един сравнително кратък период от годината. Затова е добре да се възползваме максимално от тях през летните месеци, когато ще ги намерим най-лесно, а и са най-вкусни. Когато отидем в магазани или на пазара, е важно да избираме месести, тъмночервени плодове, по възможност с блестящ и чист вид. Най-добре е да ги съхраняваме неизмити в хладилника - за да ги предпазим от презряване.

Нормално е черешите да се запазват свежи до не повече от 5-6 дни, като е добре да ги съхраняваме с дръжките– по този начин плодовете ще издържат по-дълго.

Кое е най-хубавото на тази лятна наслада? Черешите са най-вкусни, когато се ядат сурови – просто ги измиваме и сервираме. Ако ще ги ползваме за украса или кекс, можем да махнем костилката като използваме малко ножче.

Има начин да си доставяме черешова наслада и през цялата година - като съхраняваме черешите във фризера. Замразените (колкото по-бързо – толкова по-добре!) череши запазват на 100% хранителната си стойност и са чудесна добавка към шейкове, кисело мляко и дори овесените ядки на закуска.

Ако имаме нужда от полезна закуска за след тренировка, черешите отново могат да влязат в употреба. За разлика от суперсладките блокчета с плодове и мюсли, продавани по магазините, домашната рецепта, която ви предлагаме, съдържа само полезни за здравето съставки и е много лесна за приготвяне.

Домашни енергийни блокчета с череши

Необходими продукти:
- 1/2 купичка нискомаслено фъстъчено масло;
- 1/3 чаша мед;
- 2 с.л. масло от рапица;
- 1 яйце;
- 1 с.л. ванилов екстракт;
- 3...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.