zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За здрав черен дроб - с натурални методи



За здрав черен дроб - с натурални методи

Освобождаването на организма ни от токсините изцяло зависи от черния дроб.

7 юни 2012, здраве.bg

Черният дроб е особено важен орган в човешкото тяло, който директно или косвено влияе върху основните процеси и системи в целия организъм. Той има сложни функции и се определя от медицината като най-големия единичен орган. Черният дроб произвежда около 4000 ензими, половината от които са изучени, а другата половина – все още напълно непознати.

Черният дроб може да се разглежда като своеобразна пречиствателна станция за кръвта, тъй като постоянно я филтрира от токсините. Жлъчката, произвеждана от черния дроб, наистина премахва различни потенциално опасни химикали и метали от тялото като живака. Храносмилателните процеси и метаболизмът също се регулират от него.

Поради прекомерното насищане с ензими, черният дроб може да започне да функционира неправилно или неефективно, което от своя страна да доведе до проблеми със сърцето, кръвоносната система, кожата и други органи. Затова е особено важно да поддържаме здрав черния си дроб, за да избегнем подобни сериозни здравословни проблеми.

Заради пречистващата си функция, черният дроб понякога се претоварва с токсини, особено ако сме безотговорни към диетата или изцяло към начина си на живот. Проблемите започват да се проявяват чрез симптоми като храносмилателни затруднения, напълняване, кожни заболявания като екзема и псориазис, проблеми с щитовидната жлеза, раздразнение на червата или констипация, както и нетолерантност към мазни и пикантни храни.

Проблемите с черния дроб могат да се проявят, ако консумираме твърде много токсини и храни, които не са лесно смилаеми. Прекаляването с алкохола и диетата с много мазнини, въглехидрати, сурови храни и химикали неизбежно водят до увреда на черния дроб. Имайки предвид, че той е толкова важен орган, е задължително да поддържаме здравето му и да избягваме рисковете от различни опасни състояния като цирозата, която води до фатален край.

Всъщност е много лесно да се радваме...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.