zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отказът от един вреден за здравето навик, води лесно до отказване на още единОтказът от един вреден за здравето навик, води лесно до отказване на още един

Дългото застояване пред телевизора много често върви заедно с купа пуканки с вредни мазнини.

Промяната на лошите навици има домино ефект, показва изследване.

5 юни 2012, здраве.bg

... на мазнини и ограничаване на заседналия начин на живот през свободното време, по-ниска консумация на мазнини и повече физическа активност или повишена консумация на плодове и зеленчуци и ограничаване на заседналия начин на живот през свободното време.

По време на трите седмици лечение пациентите записвали ежедневните си данни в персонален дигитален асистент и ги пращали на инструктор, който комуникирал с тях колкото е необходимо по телефон или е-мейл.

Условието било, че, за да получат хонорара си, участниците трябва да се придължат към програмата в продължение на три седмици, но след това ще продължават да получават парите си и без да я прилагат, стига да изпращат три пъти месечно в продължение на половин година данните си.

Резултатите през следващата половин година учудили дори Спринг и колегите й: „Смятахме, че веднага щом спрем да им плащаме да изпълняват програмата, ще се върнат към предишните си навици, но те продължиха да постигат подобрения в начина си на живот, като добавяха поне още един навик, полезен за здравето им”.

Около 85% от участниците споделили, че щом веднъж направили промяната, се опитвали да я поддържат. Това подсилило самоувереността им.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.