zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смехът и музиката понижават кръвното



Смехът и музиката понижават кръвното

Доброто настроение и приятната музика могат да свалят кръвното не по-зле от диета без сол или отслабване с 5 кг.

18 май 2012, здраве.bg

Когато слушате любимите си песни или забавни шеги, кръвното ви налягане може да спадне почти толкова, колкото, ако отслабнете с 5 килограма или спрете да ядете сол. Тази хипотеза е потвърдена от резултатите от изследване, представени на срещата на Американската кардиологична асоциация.

По време на изследването японски учени са установили, че хората, които са взели участие в двумесечни групови терапевтични сесии, обединени около музиката и смеха, са показали понижаване на горната граница на своето кръвно налягане с 5-6 пункта след три месеца. Според експертите намаляването на кръвното налягане в степента, отбелязана от данните, означава с 5 до 15% по-малък риск от смърт в следствие на сърдечна недостатъчност или удар.

Участниците в изследването били мъже и жени на възраст между 40 и 74 години и всеки от тях бил разпределен на случаен принцип в група, в която присъства веднъж седмично на едночасови сесии с музика, смях или в група без никакъв вид терапия.

В музикалните сесии участниците слушали и пеели поп, класическа или джаз музика. Те били посъветвани да слушат музика и у дома.

Сесиите със смях пък включвали разкази на най-различни весели истории.

Намаляването на кръвното налягане с такива стойности в рамките на 3 месеца е сравнимо с това, което може да се очаква от някой, който е преминал на хранителен режим без сол, свалил е 5 килограма или взима лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Но как точно музиката и смехът помагат на кръвното остава неясно. Ръководителят на проучването проф. Ери Егучи твърди, че терапиите съдействат за отпускането и може би по този начин влияят на нивото на кортизола – хормона на стреса, което от своя страна вероятно съдейства за нормализирането на кръвното налягане.

Според други специалисти, цитирани от Би Би Си, музиката и смехът влияят на кръвното налягане по различeн начин. Музиката въздейства на парасимпатиковата нервна система, което води до отпускане на тялото и забавяне на сърдечния ритъм...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.