zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънчогледовото олио: ползи за здравето



Слънчогледовото олио: ползи за здравето

Слънчогледовото олио е с балансирано съдържание на полезни мазнини, антиоксиданти и фитохимикали.

здраве.bg

Слънчогледовото олио днес като че ли остава на заден план, засенчено от все „по-модерния” зехтин. А всъщност маслото, съдържащо се в слънчогледовото семе, също е много полезно за здравето ни.

Всъщност специалистите различават три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се различава по съчетанието си от мастни киселини. Това са линолово, високо олеично и НюСън. Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини.

Най-важно като начало е, че и трите вида са с ниско съдържание на наситени мазнини, затова се считат за здравословна подправка към ястията. Слънчогледовото олио може да се използва свободно както при готвене, така и за сладкиши. Олиото НюСън е особено добро за печени тестени храни, защото издържа на доста по-високи температури от повечето други масла.

Баланс на мазнините в слънчогледовото олио

Трите вида слънчогледово олио съдържат различни видове здравословни мазнини в специфично съотношение. Линоловото олио е съставено основно от полиненаситени мазнини, най-вече омега-6 мастни киселини, които са особено важни за процеси в организма като зарастване на рани и заздравяване на косата.

Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и намаляването на кръвното налягане.

Олиото НюСън всъщност е комбинация между линолово и олеично олио. То може да издържи на особено високи температури на готвене без да се преобразува в транс мазнини, както става с повечето масла, когато се подложат на термична обработка (тук не влизат температури до 350-400 градуса, които са максимални при готвенето).

Антиоксиданти и фитохимикали

Антиоксидантите и фитохимикалите са хранителни съставки, които защитават организма от заболявания. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали – т.нар. оксидативен стрес. Антиоксидантите най-често се срещат под формата на витамини.

Фитохимикалите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.