zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ксилитол: потенциалните опасности на така модерния и масов подсладител



Ксилитол: потенциалните опасности на така модерния и масов подсладител

Важно е да внимаваме какво количество приемаме от този нов заместител на захарта.

здраве.bg

... ролята на лаксатив и може да предизвика разширение на корема, както и коремни спазми и болки. Може да предизвика и гадене и повръщане. Захарните алкохоли в ксилитола са много подобни на фруктозата, която има същия разслабителен ефект.

- Рак

Учените са загрижени, че консумацията на големи количества ксилитол в дългосрочен период може да причини образуването на тумори. Децата не трябва да приемат над 20 г на ден. Родителите трябва да внимават за добавен ксилитол към дъвките, сладкишите и шоколадите, които може би дават ежедневно на децата си.

- Диабет

Прекомерните количества ксилитол могат да предизвикат рязко покачване на нивото на кръвната захар. Захарните алкохоли с ксилитола могат да дестабилизират кръвната захар и при здрави хора, и при тези, които вече са били диагностицирани с диабет. Макар че ксилитолът е здравословен заместител на захарта, който се препоръчва на диабетици, прекомерните количества могат да предизвикат хипергликемия.

- Напълняване

Макар че ксилитолът има само 2,6 калории на грам, консумацията на големи количества от него може да доведе до напълняване. Хората, които спазват диети и използват този подсладител като заместник на захарта, трябва да следят приема му, тъя като калориите бързо се натрупват и прекомерната консумация може да доведе до токсични ефекти.

- Алергични реакции

Алергичните реакции са много рядко срещани, но някои хора са съобщили за обриви, сърбеж, хриптене, възпаление на устата и/или гърлото. Тежките алергични реакции могат да бъдат фатални, ако не се третират моментално.

Най-общо може да се каже, че ксилитолът е безопасен за консумация в умерени количества. Например 1 лентичка дъвка, подсладена с ксилитол, съдържа от 0,7 до 1 г. Три чаени лъжички ксилитол на прах са около 15 г. Не е трудно да разберем, че поддържането на приема под 50 г на ден изисква внимателно следене.

Ксилитолът е също така силно токсичен за повечето домашни животни. Затова трябва да се уверим, че го...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.