zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цветът на очите е свързан с кожните заболявания



Цветът на очите е свързан с кожните заболявания

Цветът на очите ни може да разкрие по-висок риск от витилиго и меланома.

15 май 2012, здраве.bg

Казват, че очите са прозорците на душата. Но, според ново изследване, очите могат да ни помогнат да надзърнем и в потенциалния риск от развитие на сериозни кожни проблеми.

Резултатите показват, че хората със сини очи по-рядко развиват витилиго, но пък тези с кафяви очи по-често страдат от това кожно заболяване с характерните бели петна по косата и кожата.

Изследователите твърдят, че, според събраните данни, цветът на очите може да покаже и какъв е рискът от меланома, защото двете заболявания са генетично свързани. В някои отношения генетично витилигото и меланомата са пълни противоположности – същите генетични отклонения, които правят един човек по-податлив на витилиго, го правят по-малко податлив на меланома, и обратното.

Витилигото е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува нормалните пигментиращи клетки, което предизвиква появата на бели петна по кожата и косата. Хората с витилиго са изложени на по-висок риск от развитие и на други автоимунни заболявания като диабет тип 1, ревматоиден артрит, лупус. Меланомата пък е най-смъртоносната форма на рака на кожата.

В изследването, чиито резултати са публикувани в изданието Nature Genetics, учените са проучили гените, свързани с витилигото, при 450 души с кожното заболяване и при контролна група от близо 3200 души. Анализът идентифицирал 13 нови гена, които ни предразполагат съм витилиго.

Резултатите също така показали, че по-малък процент хора със сини и сиви очи и по-висок процент хора с кафеви очи имат това кожно заболяване, а това не било очаквано на базата на нормалното разпределение на цветът на очите в извадката от изследвани лица.

Например, сред хората с витилиго:

- 27% били със сини или сиви очи в сравнение с 52% от контролната група от здравите хора;
- 43% имали светло или тъмнокафеви очи в сравнение с 27% от контролната група;
- 30% имали зелени очи в сравнение с 22% от контролната група.

Според изследователите противоестествения имунен отговор, свързан...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.