zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Канелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захарКанелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар

С половин лъжичка канела на ден можем да се възползваме от всички нейни ползи за здравето.

26 април 2012, здраве.bg

... , тиквеник, плодове, сладкиши, сладолед, крем или други лакомства.

Канелата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място в добре затворен съд, за да ограничим максимално оксидацията на полезните й хранителни вещества. Канелата на прах издържа в отлично състояние над шест месеца, ако се съхранява в правилни условия, а канелата на пръчици може да издържи и над година. Съхранението в хладилник удължава живота на подправката. Ако канелата не мирише сладко, значи вече не е прясна и трябва да се изхвърли.

Видове канела

Двата най-разпространени на пазара вида канела са цейлонската канела и касия (Cassia). Те са различни видове от едно и също семейство, но само цейлонската разновидност се счита за истинска канела. Тя е по-скъпа и съдържа повече хранителни вещества. И двете разновидности доказано имат антимикробни и противовъзпалителни свойства и регулират кръвната захар.

Основната разлика между двата вида канела е съдържанието на кумарин. Кумарините са агенти за изтъняване на кръвта, които се намират в различни растения. Канелата касия има много по-високо съдържание на кумарини и затова трябва да се използва по-умерено в сравнение с цейлонската.

Предизвикателството пред потребителя е, че различните видове канела обикновено не са посочени на опаковките. Канелата на прах мирише и изглежда по един и същи начин. Поради тази причина е препоръчително да използваме тази подправка умерено, освен ако не сме сигурни, че е цейлонска. Половин чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да се възползваме от здравословните ползи на канелата.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.