zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Канелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захарКанелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар

С половин лъжичка канела на ден можем да се възползваме от всички нейни ползи за здравето.

26 април 2012, здраве.bg

Канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана от почти всяка култура от векове, тя се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система.

Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum. Те растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка (о. Цейлон) е най-големият производител на канела - страната осигурява 80-90% от количеството.

Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото.

Канелата: източник на антиоксиданти

Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Мощните й етерични масла са известни заради антимикробните си свойства. Различни изследвания показват, че канелата е особено ефективна за възпрепятстването растежа на различни бактерии и гъбички.

Друго преимущество на канелата е, че помага за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото трябва да произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават ефективно.

В канелата има три основни масла, които съдържат активни съставки, наречени цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол. Цинемалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.

Ако това не е достатъчно, самият аромат на канелата доказано стимулира зоните в мозъка, които подобряват вниманието и паметта. Затова не трябва да се притесняваме да поръсваме обилно подправката върху сладки картофи...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.