zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Канелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар



Канелата – шампион по антиоксиданти и от полза за кръвната захар

С половин лъжичка канела на ден можем да се възползваме от всички нейни ползи за здравето.

26 април 2012, здраве.bg

Канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана от почти всяка култура от векове, тя се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система.

Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum. Те растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка (о. Цейлон) е най-големият производител на канела - страната осигурява 80-90% от количеството.

Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото.

Канелата: източник на антиоксиданти

Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Мощните й етерични масла са известни заради антимикробните си свойства. Различни изследвания показват, че канелата е особено ефективна за възпрепятстването растежа на различни бактерии и гъбички.

Друго преимущество на канелата е, че помага за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото трябва да произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават ефективно.

В канелата има три основни масла, които съдържат активни съставки, наречени цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол. Цинемалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани.

Ако това не е достатъчно, самият аромат на канелата доказано стимулира зоните в мозъка, които подобряват вниманието и паметта. Затова не трябва да се притесняваме да поръсваме обилно подправката върху сладки картофи...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.