zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как въглехидратите се вписват в здравословната диетаКак въглехидратите се вписват в здравословната диета

Добрите въглехидрати не са не водят до напълняване, но са и естествено необходими за организма.

Кои храни, богати на въглехидрати, ще са ни от полза и кои е по-добре да избягваме.

здраве.bg

... чисти въглехидрати”, но всъщност тези термини не са регулирани и съответно нямат стандартно значение. Чистите въглехидрати обикновено следва да обозначават количеството въглехидрати в един продукт без фибрите и захарните алкохоли.

Все по-често се споменава и терминът гликемичен индекс. Това е показател, който класифицира въглехидратните храни според вероятността да повишат нивото на кръвната захар. Много здравословни храни като пърнозърнестите и бобовите култури, плодовете, зеленчуците и нискомаслените млечни продукти са с естествено нисък гликемичен индекс.

Диетите за отслабване, базиращи се на този показател, обикновено забраняват консумацията на храните с относително висок гликемичен индекс като царевица и картофи например. Но тези храни имат и своите ползи за здравето, затова не е задължително да ги изключим от режима си на хранене.

От колко въглехидрати се нуждаем

Препоръчва се въглехидратите да съставляват 45 до 65% от количеството приети дневни калории. Това значи, че, ако приемаме 2000 калории на ден, между 900 и 1300 от тях трябва да идват от въглехидратите. Това се равнява на 225-325 г въглехидрати дневно.

Можем да открием съдържанието на въглехидрати в пакетираните храни като прочетем таблицата „Хранителна стойност”. В нея е включен общият брой въглехидрати – скорбяла, фибри, захарни алкохоли, натурални и добавени захари. Понякога има посочени и количествата общи фибри, разтворими фибри и захар по отделно.

Въглехидратите и здравето

Въпреки лошата си слава, въглехидратите са жизнено необходими поради ред причини:

Осигуряват енергия: Тялото ни използва въглехидратите като основен източник на енергия. Захарите и скорбялата се разграждат до просто захари при храносмилането. След това се абсорбират от потока на кръвта, където са известни като кръвна захар (глюкоза). От там, глюкозата влиза в клетките на тялото с помощта на инсулина.

Част от тази глюкоза се използва от тялото за енергия, захранваща всички дейности...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.