zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как въглехидратите се вписват в здравословната диета



Как въглехидратите се вписват в здравословната диета

Добрите въглехидрати не са не водят до напълняване, но са и естествено необходими за организма.

Кои храни, богати на въглехидрати, ще са ни от полза и кои е по-добре да избягваме.

здраве.bg

Въглехидратите все по-често са дума с отрицателен нюанс, особено когато става дума за така нежеланото напълняване. Но да се мисли по такъв начин е неправилно - не всички въглехидрати са лоши. Напротив - в съответното количество и от съответния вид те безспорно имат своето място във всекидневната ни диета.

Всъщност тялото ни задължително се нуждае от въглехидрати, за да функционира правилно. Затова е важно да знаем повече за това какво представляват те и как да различаваме полезните от вредните.

Въглехидратите са тип макронутриенти, които се съдържат в много храни и напитки. Повечето въглехидрати възникват по естествен път – в особено значимо количество в растителните храни - например зърнените култури. Но освен това днешните производители на хранителни продукти добавят въглехидрати към преработените храни, най-често под формата на скорбяла или захар.

Най-основният въглехидрат е молекулата на захарозата, която събира в себе си една или две единици въглерод, водород и кислород. Други въглехидрати съдържат по три или повече единици от същото това „трио”.

Най-често срещаните източници на натурално оформени въглехидрати са плодовете, зеленчуците, млякото, ядките, семената, зърнените и бобовите култури.

Има три основни вида въглехидрати:

Захар: Захарта е най-простата форма на въглехидратите. Тя възниква по естествен път в някои храни като плодовете, зеленчуците, млякото и млечните продукти. Захарта включва плодовата захар (фруктоза), трапезната захар и млечната захар (лактоза).

Скорбяла: Скорбялата се получава от съединяване на единици захар. Възниква натурално в зеленчуците, зърнените продукти и бобовите култури.

Фибри: Фибрите също са съставени от свързани помежду си единици захар. Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите култури са сред храните, натурално богати на фибри.

Чисти въглехидрати и гликемичен индекс

На някои продукти често виждаме надписи „нисковъглехидратни” или „съдържа...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.