zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глюкозамин, хондроитин, МСМ: странични ефектиГлюкозамин, хондроитин, МСМ: странични ефекти

Глюкозамин, хондроитин и МСМ е най-често срещаната комбинация при хранителните добавки срещу ставни проблеми.

Най-популярните добавки срещу ставни проблеми крият някои опасности .

11 април 2012, здраве.bg

Глюкозамин сулфатът, хондроитинът и метилсулфонилметанът, популярен повече като МСМ, се съдържат в огромен брой хранителни добавки, използвани масово за облекчаване на оплаквания от остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления.

Глюкозаминът и хондроитинът в първичния им вид са естествени съставки на колагена в тялото ни, който е основна градивна единица на ставните хрущяли и други видове съединителна тъкан. МСМ представлява серно съединение, срещащо се в естествен вид в растенията, а също така се синтезира в химически лаборатории.

Всяка от трите съставки обаче, вложена под химична форма в различни хранителни добавки, се характеризира с определени нежелани/странични ефекти. Затова първото, което е добре да направим, е да се посъветваме със своя лекар или фармацевт дали избраната добавка е подходяща за нас.

Глюкозамин

Глюкозамин сулфатът се използва масово за повлияване на остеоартрита. Въпреки че като цяло се възприема положително от организма, тази добавка има своите странични ефекти и може да доведе до развитието на някои алергични реакции. Сред докладваните от експертите на Клиника Мейо странични ефекти са:
- безсъние,
- главоболие,
- стомашен дискомфорт,
- чувствителност към слънчевата светлина и
- разнообразни кожни реакции.

Много често глюкозамин сулфатът се извлича от миди и ако човек има алергия към тях, то е възможно да се предизвика алергична реакция и към глюкозамина.

Според резултатите на проучване, публикувано списание Pharmacotherapy, глюкозамин сулфатът взаимодейства с често ползвания медикамент за разреждане на кръвта варфарин, като увеличава ефекта от него. Заключението от това изследване е, че едновременната употреба на варфарин и глюкозамин може да доведе до повишен риск от кървене.

Тъй като няма достатъчни данни за употребата на глюкозамин от бременни, те следва да не приемат глюкозамин без предварителна консултация с лекар.

Хондроитин

Хондроитинът често се използва в комбинация с глюкозамин...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.